Nieuws

Komt er een éénmalige vergoeding voor 1 jaar verplicht telewerken?

thumb image

De UGent overweegt om een éénmalige tussenkomst te verstrekken voor alle medewerkers die het afgelopen jaar verplicht thuiswerk hebben verricht. In de laatste Raad van Bestuur werd hier alvast een principsbeslissing over genomen en werd een mandaat verleend aan de Personeelbeleidscommissie om dit verder uit te werken. De Raad van Bestuur besliste met 25 stemmen voor en 9 stemmen tegen bij 2 onthoudingen.

Wat zijn de mogelijkheden om dit betaalbaar te houden?

In 2020 zijn er als gevolg van Covid-19 veel minder fietsvergoedingen uitbetaald. Ook zijn er minder reis- en verblijfskosten uitgegeven en zijn de energiekosten licht gedaald en waren de schoonmaakkosten lager. In totaliteit bedragen deze minuitgaven ongeveer € 2 miljoen.

Het is een optie om deze minder-uitgaven aan te wenden voor een éénmalige compensatie als gevolg van het verplichte thuiswerk.

Wordt vervolgd…

Lees ook:

Resultaten poll telewerkvergoeding

Hoe groot is de kans op een structurele telewerkvergoeding?

8 reacties op “Komt er een éénmalige vergoeding voor 1 jaar verplicht telewerken?

 1. En de meerkosten van gels, mondmaskers, plexi-schermen,… zullen zeker de 2 miljoen overschrijden vrees ik.
  En is zo’n vergoeding niet discriminerend voor de collega’s die WEL verplicht waren zich op de werkvloer te begeven (ondanks de risico’s)?

  1. Voor de meerkosten van corona heeft onze universiteit extra middelen gekregen van de overheid.
   Discriminerend lijkt me niet want het gaat gewoon over een vergoeding voor extra uitgaven die men moest doen tengevolge van telewerken. Wat voor een soort vergoeding heb je in gedachten voor collega’s die verplicht waren om zich naar de werkvloer te geven?

   1. Er is toch ook de luxe van thuis te werken als het altijd al werken is/was. De verplaatsingen alleen al spaar je uit. ‘k Vind het ook nogal ver gezocht dat daar een vergoeding voor moet zijn. Ik heb beide een periode gedaan. Er waren ook al de m.i. te gulle vergoedingen voor begeleiders bij examens. En idd, diegenen die moe(s)ten gaan werken kunnen mss een risicopremie krijgen.. 😉

    1. Beste Frederik, er zijn meerdere kanten aan dit verhaal. Dat van u is daarom niet dat van een ander. Iemand die met het (gratis) openbaar vervoer naar het werk ging, spaart nl. niks uit. Iemand die met de fiets naar het werk ging, moet zelfs inboeten, helemaal niet altijd luxe dus. De persoonlijke kosten die gemaakt werden door (bijna) een heel jaar thuis te werken (ja, werken!), zullen bij iedereen verschillend zijn.

     Daarnaast lijkt een eenmalige vergoeding geen eenvoudige opdracht. Er zijn nl. nog steeds een heel aantal mensen die (door persoonlijke omstandigheden) niet kunnen thuis werken, ondanks wel telewerkbaar werk te hebben. Ik vraag me af als er een onderscheid gemaakt zal worden.

    2. Volledig mee akkoord.
     Per werkdag 1 uur verplaatsing die ben ik gewoon kwijt, alle dagen risico’s door contact met externen, werk overnemen van de collega’s die wel kunnen telewerken… en dan zouden zij nog een vergoeding krijgen. Het wordt altijd maar gekker voor mij.
     Ik besef ook dat altijd telewerken ook verre ideaal is.

     1. En hoe evident dat ze het vinden dat diegene die niet thuis kunnen werken extra taken op hun moeten nemen.

 2. Misschien is dit dan dé moment om te beseffen dat het een mega gunst is van gratis openbaar vervoer te kunnen gebruiken of/en fietsvergoeding te ontvangen ! En eens temeer content zijn met ál die keren dat deze vergoeding werd ontvangen . Het lijkt me hier de rollen omgekeerd op moment dat er een compensvergoeding wordt gevraagd voor bv een niet geleverde verplaatsting

 3. Even concreet: Ik kreeg net mijn energieafrekening en mag €650 extra betalen. En we hebben het nog niet over de koffie gehad die we thuis zelf betalen. Reken daarbij het wegvallen van de mooie mega gunst van de fietsvergoeding. Inderdaad een mooie gunst, maar op hetzelfde moment een leuke extra die werd toegevoegd aan het gezinsbudget.
  Op eigen kosten toners en papier kopen, daar ben ik niet aan begonnen!
  Maar een jaar thuiswerken heeft voor mijn gezin toch wel duidelijk een financiële invloed gehad.

Reageer hier...

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *