Nieuws

Gezocht: vertrouwenscontacten, het luisterend oor op de faculteit

thumb image

1 februari 2021

Medewerkersbeleid

Tags:

Elke faculteit van de UGent heeft twee vertrouwenscontacten. Tenminste, dat is het streefdoel. Momenteel zijn er nog enkele lege plaatsen in te vullen. Wat doet zo’n vertrouwenscontact nu precies, en op welke faculteiten zoeken ze er?

De vertrouwenscontacten engageren zich naast hun gewone job als luisterend oor op de werkvloer.

Sara Drieghe, coördinator van Trustpunt:

We vinden het belangrijk dat de stap om met iemand te praten laagdrempelig is. We streven naar twee verschillende profielen voor elke faculteit: een ATP’er en een AP’er. Zo kan je ook naar iemand stappen uit je eigen werkcontext.

Voorlopig bestaat het netwerk uit 4 ATP-leden en 10 AP-leden.

Mieke Godefroid, secretaris en vertrouwenscontact van de faculteit Recht en Criminologie: “Voor ATP’ers is de drempel met een AP’er vaak te hoog.

Vertrouwenscontacten zijn in eerste instantie mensen die zeer discreet met informatie kunnen omgaan”, licht Sara Drieghe toe. Mieke Godefroid bevestigt dat: “Ik spreek altijd af op een neutrale plaats die voldoende privacy biedt. Als mensen die niet in mijn vakgroep zitten plots bij mij aankloppen, valt dat op. Dat is niet de bedoeling.

Sara Drieghe: “Een vertrouwenscontact is empathisch en moet tegelijk ook voldoende afstand kunnen houden. Je luistert en probeert het probleem vanuit verschillende perspectieven in kaart te brengen. Wat is de verwachting van de medewerker die langskomt bij het vertrouwenscontact? Wat zijn mogelijke oplossingen? Als de melder verdere stappen wil zetten, verwijst het vertrouwenscontact door naar Trustpunt. Dat kan bijvoorbeeld bemiddeling zijn, coaching of een gesprek met iemand anders in de organisatie.

Heb je interesse om een vertrouwenscontact te worden dan kan je op vrijdag 12 februari om 10u00 deelnemen aan een infosessie door een mailtje te sturen naar: trustpunt@ugent.be

Wil je weten welke faculteiten nog vertrouwenscontacten zoeken of wil je meer weten? Lees hier het volledige artikel.

Reageer hier...

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *