Nieuws

ATP’er in de kijker: Pierre van Bocxstaele

thumb image

5 november 2020

Medewerkersinitiatieven

Tags:

Pierre van Bocxstaele werkt sinds 2008 aan de UGent. Hij is front officer bij de vakgroep Chemie. Deze functie houdt in dat hij de financiën, administratie en personeel projectmatig opvolgt binnen het departement, geruggesteund door de back officers van de centrale administratie.

Interview en artikel: Séverine Raa – foto: Petra Rigole

“Er bestaat een front en back office community: enkele keren per jaar komen we samen op de zogenaamde ‘Community Days’. Op deze momenten worden steeds nieuwe spelregels toegelicht op vlak van projectopvolging en financieringsmethodieken. Op die manier leer je veel andere front officers kennen, maar ook collega’s van back office. Zeer handig; zo bouw je een netwerk uit waar iedereen elkaar helpt bij allerhande vragen. Het is aangenaam werken als je weet bij wie je terecht kan. Door corona verloopt nu alles digitaal. Hopelijk kunnen we in de toekomst terug live afspreken, al dan niet in kleinere groepen,” vertelt Pierre.

Daarnaast is hij ook vakgroepsecretaris, samen met Kathleen Degroote en Chantal Hufkens.

Vakgroep Chemie

De vakgroep Chemie bestaat in zijn huidige vorm zo’n 2 jaar. Ze komt voort uit een samensmelting van de vakgroepen ‘Anorganische en Fysische Chemie’ en ‘Analytische Chemie’, en telt ongeveer 160 personeelsleden. Het merendeel heeft een buitenlandse achtergrond, waardoor de communicatie voornamelijk in het Engels verloopt.

Pierre vindt het leuk om nieuwe personeelsleden zich welkom te laten voelen: “Ik vang buitenlandse collega’s met veel plezier op: samen met hen ga ik op zoek naar huisvesting of een school voor hun kinderen. Ik sta graag voor hen klaar.”

Vakgroep samenbrengen

Pierre staat binnen zijn vakgroep bekend als sfeermaker. Hij is een krak in het organiseren van verschillende bijeenkomsten: etentjes voor Kerst, Nieuwjaar, Sinterklaas, Halloween… maar ook recepties voor doctoraats-, bachelor- en thesisstudenten.

“Ik vind het heel belangrijk dat iedereen goed overeenkomt”, vertelt Pierre. “Jammer dat het organiseren van zulke evenementen niet meer zo evident is omwille van COVID-19. Zo een grote vakgroep samenbrengen is niet evident, alsnog proberen we een sociale cohesie te onderhouden door regelmatig contact te houden en personeelsleden te spreiden waar mogelijk. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de blauwdruk van een nieuw op te richten gebouw voor chemie, genaamd S11. Daar zitten we dan met z’n allen samen en dat zal de sfeer zeker ten goede komen.”

Duurzaamheidspact

De vakgroep Chemie sloot reeds jaren geleden een duurzaamheidspact en engageerde zich zo tot meerdere engagementen op vlak van duurzaamheid.

“We wilden onze afvalberg na de middaglunch verkleinen en kozen ervoor om kippen te houden tussen gebouw S2 en S3 op de campus Sterre. Zij krijgen onze voedselrestjes en wij hun eitjes, de cirkel is rond.”

Het zijn kippen die nergens een plek kregen of verwaarloosd werden. Zij krijgen nu op deze campus een nieuwe thuis in een groene en veilige omgeving. De kippen zijn ook een enorme hit bij de bewoners uit de buurt, voornamelijk die met kinderen; zij komen maar al te graag eens langs voor een bezoekje.

“Vorige winter hadden we heel onverwachts een klein kuikentje; we hebben moeder en dochter dan maar mee naar binnen genomen en laten aansterken in het secretariaat. De hele vakgroep kwam af en toe eens kijken hoe het ermee ging. Het had iets onwezenlijks, maar het was wel grappig,” vertelt Pierre.

Als volgende stap om de sfeer bevorderen, is Pierre aan het ijveren voor een “office dog”. Tot nu toe kreeg hij hiervoor nog geen groen licht van de vakgroepvoorzitter en de decaan. “Onderzoek toont aan dat honden op de werkvloer het welbevinden van werknemers ten goede komt en de sociale cohesie tussen collega’s verbetert,” legt hij uit, “Hopelijk komt het er ooit eens van.”

Privé

In zijn vrije tijd gaat Pierre graag naar het theater, de bioscoop of een museum. Ook het GUM (Gents Universiteitsmuseum) is hij al gaan bezoeken. Daarnaast staat hij graag in de keuken. En af en toe krijgen zijn collega’s zelfs de kans om eens mee te proeven van zijn kookkunsten.

 

Heb je zelf iemand in gedachten voor ‘ATP’er in de kijker’? Stuur een mailtje naar jeroen.ongenae@ugent.be

3 reacties op “ATP’er in de kijker: Pierre van Bocxstaele

  1. Alleen al het nummer van Pierre zien verschijnen tovert een lach op mijn gezicht. Pierre is altijd vriendelijk, positief, ondernemend ook. Een gouden mens!

  2. Het is altijd heel fijn samenwerken met jou, Pierre. Steeds vriendelijk, professioneel en proactief in jouw acties. Mooi artikel dat ik met plezier las.

Reageer hier...

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *