Nieuws

Reactie Gentse studente op snoeiharde kritiek van Antwerpse student

thumb image

29 september 2020

Participatie - RVB/BC

Op vrijdag 25 september verscheen een opiniestuk van de Antwerpse student Arno Baes met harde kritiek op de werking van de universiteiten tijdens corona. We vroegen aan de kersverse studentenvertegenwoordigster in de Raad van Bestuur UGent, Sara Helsen, een reactie.

Ik ben ervan overtuigd dat u van elke student aan onze universiteit een ander verhaal zal horen. Als ik alleen naar mezelf kijk, ben ik dolgelukkig. Ik was zo gelukkig maandag weer klasgenoten te zien, weer op campus te zijn, te kunnen praten tijdens de pauzes, een broodje te kunnen afhalen in de resto,… En zo is het voor mij ongeveer heel de week geweest. Ik mag bijna elke dag naar de campus komen. Maar veel studenten hebben minder geluk dan ik en volgen ongeveer alles van thuis uit of vanop kot. Dat is echt héél jammer, en we willen als studentenvertegenwoordigers meewerken om dit zo draaglijk mogelijk te krijgen.

Ook bij onze studenten is er kritiek. Bijvoorbeeld dat je niet kan eten in de resto zelf en dat dit, zeker voor pendelstudenten, echt niet aangenaam is. Maar wat ik vooral merk, is echt veel begrip. Het is zulk een ommeslag, voor iedereen. De universiteit, de proffen, assistenten, medewerkers en ook de studentenvertegenwoordigers hebben heel hard gewerkt afgelopen vakantie.

Er zijn inderdaad mindere punten en het loopt niet allemaal perfect. Het klopt inderdaad dat UFORA een aantal keer is uitgevallen afgelopen week. Maar dat is ook wat onze rector aankondigde in zijn speech op de opening van het academiejaar. Er zullen dingen mislopen. Maar we moeten durven doen, durven falen, durven denken. Ik voel me persoonlijk sterk gemotiveerd. De proffen en docenten doen echt hun best om ons zo goed mogelijk bij te staan en het best mogelijke alternatief naar voren te schuiven.

Ik vind het heel jammer dat deze persoon (Arno Baes) precies zelf zo weinig gelooft in studentenvertegenwoordiging. Hoe meer ik te maken krijg met studentenvertegenwoordiging, hoe meer ik geloof dat studenten ook echt hun bijdrage kunnen leveren, hun stem kunnen laten horen, met resultaat. Afgelopen semester, dat is waar, zijn er dingen zomaar besloten en doorgevoerd, zonder enige terugkoppeling aan of betrokkenheid van studenten. Opeens moest het allemaal heel snel. Ik betreur echt dat het gelopen is zoals het gelopen is, maar we hebben als studentenvertegenwoordigers ook echt van ons laten horen dat we dat niet okay vinden. En dat we in het vervolg, ook in crisissen, betrokken willen worden bij de beslissingen.

Code oranje is inderdaad laat beslist, en dan ook laat gecommuniceerd, maar persoonlijk merk ik verder niet echt een gebrek aan communicatie. Dat gebrek voelde ik afgelopen semester veel meer. Maar ik geloof echt dat onze universiteit daaruit geleerd heeft. Zo snel, zo goed, en zo duidelijk mogelijk naar ons communiceren. Volgens mij is het beter.

Ik sluit me zeker aan bij Arno dat er extra zorg moet gedragen worden voor kwetsbare studenten. Dat is héél belangrijk: financieel, studielocaties, en alle andere ondersteuning, we moeten er ongelofelijk op inzetten en iedereen proberen bereiken. Ik denk dat de UGent ook op dit vlak erg zijn best doet. We hebben de Sociale Dienst die studenten financieel kan bijstaan, je kan een prijsvermindering of lening krijgen bij de aankoop van een laptop bijvoorbeeld, we hebben de studentenpsychologen en veel meer, en zeker ook de studentenvertegenwoordigers. Ik vind het vooral belangrijk om naar buiten te brengen: “Blijf niet zitten met je problemen”. Iedereen doet er alles aan om hier samen uit te komen.

Ik geloof ook oprecht dat de coronacrisis positieve aspecten met zich meebrengt. Het doet proffen in de spiegel kijken. Hoe ziet mijn vak er vandaag uit, wat is de essentie die ik met mijn vak wil overbrengen, op welke manier doe ik dat, en op welke manier zou ik dat willen doen? Allemaal heel interessante vragen om eens langer bij stil te staan. Bovendien strijden studentenvertegenwoordigers al jaren voor lesopnames. Tot nu leek dat nooit mogelijk, en ‘dankzij’ de coronacrisis heeft elke student nu toegang tot lesopnames van bijna al zijn vakken. Na jaren zagen en zeuren zijn we er!

Als ik één boodschap mag geven naar de studenten, is dat: Blijf niet zitten met je frustraties en ergernissen. Spreek je prof aan (Voor hen is ook alles nieuw. Iedereen moet leren werken met de nieuwe systemen en zo), stap naar je studentenvertegenwoordigers, zoek samen naar oplossingen en verbeteringen. Samen staan we sterk! Samen geraken we hier door!

Sara Helsen, studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de UGent.

Reageer hier...

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *