Nieuws

Er komt een UGent-breed deelplatform

thumb image

1 september 2020

Duurzaamheid

De kringloopgedachte aan de UGent is niet nieuw. Ongeveer 10 jaar geleden startte de interne UGent-kringloopwinkel. Deze applicatie was echter verouderd en er werd beslist een volwaardig deelplatform met een ruimere invulling te maken. Naast een kringloopwinkel zijn er immers ook andere deelnoden.

Deelplatform toestellen en materialen

Een deelplatform waarbij heel wat materialen kunnen gedeeld worden met de gehele UGent-gemeenschap. Medewerkers zullen binnen de eigen UGent-gemeenschap efficiënter op zoek kunnen naar gewenste zaken, zonder de nood om alle voorwerpen eerst naar de fysieke kringloopwinkel op campus Sterre over te brengen.

Op onderzoeksvlak zal het de onderlinge uitwisseling van toestellen en materialen versterken en versnellen.

Deelplatform tweedehands studieboeken en studiematerialen

Voor studieboeken worden er momenteel op faculteitsniveau vaak huis-tuin-keuken-platforms opgezet die verre van optimaal werken en een beperkt bereik hebben. Bovendien ligt hier nog veel potentieel op vlak van duurzaamheid en kostenbesparing voor studenten.

De vraag naar een deelplatform voor studiematerialen zoals bv. operatieschorten, labojassen, schoeisel,… leeft o.a. sterk op onze campus Diergeneeskunde, waar materialen moeten aangekocht worden en na een paar weken al weer van eigenaar dienen te wisselen.

Op onderwijsvlak zullen deze deelplatformen voor tweedehandsboeken en studiematerialen voor een verlaging van de studiekosten zorgen.

UGent toont de weg

Dit project past in het duurzaamheidsbeleid van de UGent. Door de uitbouw van één deelplek schuift de UGent zich zo ook in het circulaire denken, wat zal leiden tot minder nieuwkoop, wat een besparing oplevert voor zowel vakgroepen als centrale administraties.

Op vlak van dienstverlening neemt de UGent met dit deelplatform zijn rol op als Vlaams ambassadeur van het circulair denken. Het versterkt niet enkel het gemeenschapsgevoel en het innovatief en socio-ecologisch karakter van de UGent, maar creëert ook een na te volgen voorbeeld voor andere instellingen en organisaties.

Samen UGent, samen op kop

Reageer hier...

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *