Nieuws

Opinie – Gooi 4-jaarlijks potentieelonderzoek aub overboord

thumb image

8 januari 2020

Medewerkersbeleid

Velen kregen hem ongetwijfeld weer die brief om te onderzoeken of je wel potentieel hebt. Ook ik. Ik vind het onbegrijpelijk dat de UGent na al die dienstjaren nog steeds niet weet wat ons potentieel is. En ja we hebben allemaal veel potentieel en ja we willen allemaal heel graag ons potentieel inzetten. Focus op het inzetten van ons potentieel en gooi die potentieelonderzoeken aub overboord. Wat meer vertrouwen in ons zou op zijn plaats zijn! Voila dat moest even van mijn hart.

Jeroen Ongenae

12 reacties op “Opinie – Gooi 4-jaarlijks potentieelonderzoek aub overboord

 1. 1000% akkoord. Wie van ons heeft als eens deelgenomen aan de interne sollicitatie in een hogere functieklasse? Daarmee bewijzen we toch ook onze capaciteiten én onze motivatie én onze inzet voor UGent …

  1. Ik heb me al 2x intern kandidaat gesteld voor een hogere functieklasse. Ondanks ik voldoe aan de toelatingsvoorwaarden (m.n. beschikken over een master diploma) werd ik 2x geweigerd. Ik mocht zelfs niet beginnen aan de selectieronde.
   En dan zo’n brief in de bus krijgen. Dit is echt lachen met de mensen! Ik heb deze brief direct gescheurd en verticaal geklasseerd!

 2. Beste Jeroen,

  Ik heb mijn brief onmiddellijk verticaal geklasseerd. Na ontvangst van de vorige brief besloot ik dat de tijd misschien wel rijp was voor zoiets ! Vol enthousiasme schreef ik me onmiddellijk in voor zo’n voorbereidende sessie waarna ik met veel goesting en een goed gevoel naar Merelbeke ben geweest voor zo’n potentieelinschatting. Bij verschillende opdrachten had ik iets van ‘hallo, dit is zo fictief en kunstmatig’ en mijn voorgevoel klopte want het werd een verhaal van net niet goed genoeg. Eerlijk gezegd heeft dat hele avontuur slechts een wat bittere nasmaak achtergelaten en een idee van tijdverspilling. Tenzij er een wonder gebeurd of iemand heel veel overredingskracht aan de dag legt, doe ik nooit nog mee aan zoiets

 3. Dit klinkt als poëzie vanuit het hart! Volledig mee akkoord!
  Vertrouwen en de feiten op de werkvloer werken beter.
  Daar schuilt een mogelijkheid voor UGent om het potentieel en talent van ATP-ers beter te benutten.

 4. Beste Jeroen, sorry, maar hier ga ik dan niet mee akkoord. Dit potentieelonderzoek heeft ook veel voordelen, nl:
  – het eens effectief getest worden op algemene capaciteiten door een neutraal iemand, gezien we allemaal onszelf onder- en overschatten, in spreek ook voor mezelf.
  – de analyses en resultaten zijn heel leerrijk en meestal correct en leggen terechte werkpunten bloot
  – je krijgt hier alleen maar de kans toe als je hetzij hoger solliciteert intern of extern Ugent, maar in dit laatste geval is de intentie voor vertrek dan ook duidelijk…
  – bij gunstig resultaat geeft dit meer zelfvertrouwen

  Wat wel beter kan: bij vacatures voor bv leidinggevenden, kijk dan intern ook eens wie hiervoor geschikt is op basis van dit onderzoek en contacteer hen ook actief. Dan wordt deze investering ten volle benut, want dit kost geld.

  1. Dag Franky, ik volg jou dat de kans krijgen om eens een potentieelinschatting te laten doen verrijkend kan zijn voor een medewerker. Je krijgt zicht op bepaalde sterktes en groeipunten. Maar ik denk dat het beter is om dat niet te koppelen aan het feit of je al dan niet potentieel hebt om een hogere functie uit te oefenen omdat dat toch wel heel ingrijpend is. Horen wat je sterktes/groeipunten zijn, is iets helemaal anders dan horen geschikt/niet geschikt. Bovendien is zo’n potentieelinschatting maar 1 manier om naar het potentieel van een medewerker te kijken. Zo kan iemand met veel potentieel een hoger functie niet goed uitvoeren en iemand met wat minder potentieel die zelfde functie net beter uitvoeren. Denk maar aan voetballers, het is niet omdat je een groot talent hebt dat je uiteindelijk ook een goede voetballer wordt. Vaak zijn het de harde werkers die het maken in het voetbal en niet de grootste talenten. Dergelijke potentieelinschattingen testen maar een beperkt aantal potentieeldomeinen. Bovendien zijn dergelijke onderzoeken niet altijd zo consequent in de keuze of je al dan niet geschikt bent. De ene keer word je immers niet beschikt bevonden en de andere keer wel. Dat je daarbij elke 4 jaar opnieuw moet bewijzen dat je nog voldoende potentieel hebt om geschikt te zijn, is volgens mij echt geen goed idee.

 5. Hoi Jeroen,

  Ik ga niet akkoord met jouw redenering. Ik heb hier vorig jaar aan deelgenomen en vond dit wel ok.

  Stel jouw leidinggevende duwt systematisch werk in jouw schoenen die eigenlijk toebehoren aan een hogere functieklasse. Hoe geraak je dan in een hogere functieklasse? Het werk weigeren zie ik er nog niet te veel doen… Net door dit onderzoek kan je aantonen dat je de “hogere” capaciteiten bezit en kan je een stapje hogerop en kan je gewoon op je werkplek blijven.

  Stel dat het onderzoek niet plaatsvindt en je hebt een slechte relatie met je direct leidinggevende => veel succes om een stapje hoger te zetten en al zeker om het aan te tonen…

  1. Beste Filip,

   Ik ben akkoord met je opmerking maar heb wel een bedenking bij je laatste zin.
   Indien je op dezelfde werkplek blijft, maar taken krijgt van een hogere functieklasse dan zal je enkel en alleen kunnen stijgen van functieklasse als jouw leidinggevende je hier ten volle in steunt. Hij moet aan de Faculteit verantwoorden waarom hij extra AP-punten vraagt om jou te bevorderen. De commissie die beslist over jouw vraag tot hogere inschaling zal nooit ingaan tegen het advies van je leidinggevende.

 6. Bij gunstig resultaat geeft dit vertrouwen, en als je niet goed bent in het afleggen van potentieelonderzoeken weet je tenminste dat je nooit hogerop zal geraken.
  Gelukkig krijgen mensen vaak de vrijheid om binnen hun bestaande functie hun talenten te ontwikkelen, los van het resultaat van een externe potentieelinschatting.

 7. Bij eerste deelname gebuisd voor X, heel goed voor Y. Tweede deelname heel goed voor X, gebuisd voor Y. Derde deelname geslaagd. Vier jaar later, opnieuw deelnemen, benieuwd wat het nu gaat worden … .
  De waarde van deze momentopnames moet met een serieuze korrel zout genomen worden.

Reageer hier...

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *