Nieuws

Nieuwe onderhandelingen over stemgewichten rectorverkiezingen

thumb image

6 mei 2019

Done - Participatie - RVB/BC

Op de Raad van Bestuur van 3 mei werd het agendapunt over het verkiezingsreglement en de daarbij horende stemgewichten van de agenda gehaald omdat er geen consensus was tussen de verschillende geledingen over de stemgewichten.

De onderhandelingen dienen tegen de Raad van Bestuur van juli 2019 afgerond te worden met hopelijk een voorstel dat gedragen wordt door alle geledingen.

De huidige stemverdeling is ZAP: 67%, AAP: 8,5%, ATP: 8,5% en Studenten: 16%.

Deze stemverdeling brengt een aanzienlijke ongelijkheid met zich mee in de gewichten van elke stem. Als we ons baseren op de cijfers van 2017 weegt de stem van een ZAP-lid (n=1502) 14 keer meer door dan die van een ATP’er (n=2.708), 24 keer meer dan die van een AAP’er (n=4.719) en maar liefst 120 (n=4.3127) keer dan die van een student.

Heb jij een mening hierover? Laat ze ons zeker weten!

Wordt vervolgd.

 

Reactie op “Nieuwe onderhandelingen over stemgewichten rectorverkiezingen

  1. Als we een moderne, democratische instelling willen zijn, dan moeten we dringend af van die ongelijkheid. Mijn voorstel: één kop, één stem! Ik heb bij de laatste verkiezingen zoveel mogelijk collega’s proberen te mobiliseren om voor de eerste keer te gaan stemmen. Op die manier konden we ook duidelijk maken dat we onze stem belangrijk vinden. Heel wat collega’s hebben echter niet gestemd omwille van die grove ongelijkheid en hadden de idee dat hun stem toch niets waard was.

Reageer hier...

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *